Zonneboiler in Vlaardingen

Een zonneboiler is op dit moment in Vlaardingen minder populair dan zonnepanelen. Toch kan dit een hele slimme optie zijn. Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Daardoor bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik onder de douche en in de keuken. Maar hoeveel kost een zonneboiler en wat levert hij op? En wanneer kan je beter voor een zonneboiler gaan in plaats van zonnepanelen?

Op deze pagina informeren we je daarover, maar het liefst geven we je een persoonlijk (en vrijblijvend) advies in onze BeSolar Store. Je plant gemakkelijk online een afspraak.

Hoe werkt een een zonneboiler?

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:

  • Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
  • Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) voor het warme water.
  • Een naverwarmer, meestal de combiketel.

In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer. Vooral 's winters wordt het water niet warm genoeg en springt de naverwarmer bij. Dat is vaak een hr-ketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionellabacterie te voorkomen.

De grootte van een zonneboiler wordt meestal afgestemd op de hoeveelheid warmte die in de zomer nodig is om het water op te warmen. Een grotere installatie die in de winter meer warmte (voor warm water) kan leveren, zou ’s zomers veel warmte onbenut laten.

Zonneboiler of zonnepanelen?

Voor het milieu kun je het beste een zonneboiler én zonnepanelen nemen. Daarmee bespaar je het meest op je CO2-uitstoot en ben je meteen goed voorbereid op de toekomst zonder fossiele brandstoffen. Maar heb je weinig ruimte op je dak, of niet het geld voor allebei?

In de BeSolar Store hebben we verschillende installaties staan, zodat je de verschillende soorten zonneboilers op je gemak kunt bekijken. We geven je daarbij graag advies over wat het beste is in jouw situatie.

Je hebt al zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen op je dak liggen en dek je daarmee jouw stroomverbruik (bijna) helemaal af? Dan zit je aan het maximum van de salderingsregeling. Extra panelen leveren je veel minder financieel voordeel op (je krijgt voor de stroom die je aan het net levert geen 22,5 cent per kWh, maar tussen de 3 en 12 cent, afhankelijk van je aanbieder). Een zonneboiler kan dan een betere keuze zijn.

Weinig dakruimte

Niet elk dak in Vlaardingen biedt voldoende ruimte. Heb je maar een klein stuk dak dat geschikt is? Dan is een zonneboiler zelfs wat gunstiger dan zonnepanelen: per vierkante meter bespaart een zonneboiler 25% meer CO2-uitstoot. Ook levert het per vierkante meter wat meer financieel voordeel op. Is ruimte geen probleem, dan kun je het beste allebei nemen.

Dak in de schaduw

Een zonneboiler heeft veel minder 'last' van schaduw dan zonnepanelen. De opbrengst neemt wel wat af, maar veel minder dan bij zonnepanelen. Dus ligt jouw dak een deel van de dag in de schaduw? Dan kun je beter kiezen voor een zonneboiler.

Dak in de schaduw

Een zonneboiler heeft veel minder 'last' van schaduw dan zonnepanelen. De opbrengst neemt wel wat af, maar veel minder dan bij zonnepanelen. Dus ligt jouw dak een deel van de dag in de schaduw? Dan kun je beter kiezen voor een zonneboiler.

Wat kost een zonneboiler en wat levert het op?

Een zonneboiler voor 4 personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer € 3.300,- inclusief installeren. De subsidie voor zo'n zonneboiler is ongeveer € 1.100,-. Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, grotere kosten meer. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

Lagere energierekening

De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op je kosten voor warm water. Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart met een zonneboiler zo'n 180 m3 gas.

Dat is € 150,- per jaar aan gaskosten (prijspeil 2020). Daarvan blijft zo'n € 130,- over als de elektriciteitskosten voor de pomp (€ 10,- voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp) en onderhoudskosten (€ 10,- per jaar) betaald zijn.

Onderhoudskosten

De onderhoudskosten van een zonneboiler zijn laag en variëren per type systeem tussen de € 10,- en € 30,- per jaar.

 

Subsidie voor een zonneboiler in Vlaardingen

Net als bij zonnepanelen, krijg je op de aanschaf van een zonneboiler, subsidie. Mogelijk zijn er ook gemeentelijke regelingen. Is er een subsidieregeling voor zonneboilers in Vlaardingen?

Bij een adviesgesprek in onze BeSolar Store, informeren we je graag goed over de totale investering, subsidies en terugverdientijd.

Aandachtspunten

Meestal heb je geen vergunning nodig voor de plaatsing van een zonneboiler. Is je woning een monument, dan kan dit wel het geval zijn. Controleer bij het Omgevingsloket of je een vergunning nodig hebt of doe navraag bij de gemeente Vlaardingen.

Advies over een zonneboiler in Vlaardingen

Op verschillende manieren is de keuze voor een zonneboiler een belangrijke beslissing. Het is een flinke investering die je voor meerdere jaren doet. Elke situatie is ook nog eens anders.

Het is daarom fijn om advies te krijgen van een expert. In onze BeSolar Store kan je de verschillende installaties rustig bekijken en nemen we de tijd om je van een persoonlijk advies te voorzien.